Mahatma Gandhi (1869-1948) is als revolutionair leider wereldberoemd geworden vanwege zijn vreedzame politiek. Zijn wijze uitspraken, waarvan “Wees zelf de verandering in de wereld die jij graag wilt zien” wellicht de bekendste is, worden nog steeds regelmatig geciteerd en gedeeld via de sociale media. Vele politieke leiders spreken wijze woorden maar weigeren vervolgens de daad bij hun woord te voegen. Gandhi vormde hierop een uitzondering: hij representeerde zijn politieke ideologieën en belichaamde de actieve geweldloosheid waarvoor hij zijn leven lang gepleit heeft.
Geweldloze opvoeding
Gandhi werd geboren in India alwaar hij een hindoeïstische opvoeding genoot. Van jongs af aan groeide hij op met het geweldloosheidsprincipe ‘ahimsa’. Dit begrip kan omschreven worden als ‘eerbied voor alle levende wezens’. Met andere woorden: men mag andere levende wezens geen pijn doen of schade berokkenen. Gandhi was daarom ook overtuigd vegetariër. Hij studeerde aanvankelijk aan de Universiteit van Bombay, maar vertrok later naar Engeland om rechten te studeren aan de Universiteit van Londen. In 1891 ging hij terug naar India.
Zuid-Afrika
In 1893 vertrok Gandhi naar Zuid-Afrika om zijn Indiase broeders en zusters, die in dat land een minderheid vormden, bij te staan. Het was destijds namelijk slecht gesteld met de Indiërs in Zuid-Afrika: ze werkten als contractarbeiders op de suikerplantages van de blanke overheersers maar hadden weinig rechten. Hierin moest nodig verandering komen, vond Gandhi, waarop het Natal Indian Congress opgericht werd. Tevens ontwikkelde Gandhi in die jaren een eigen filosofie – de satyagraha – die gebaseerd was op onder meer geweldloosheid, eerlijkheid, rechtvaardigheid en respect. Gesteund door deze levensbeschouwing werd het volk opgeroepen tot een vreedzaam protest.
Terug in India
In 1914 keerde Gandhi terug naar India, dat toen nog Brits-Indië genoemd werd. India werd al sinds 1858 gekoloniseerd door het Verenigd Koninkrijk en het volk werd geteisterd door onrechtvaardige omstandigheden. Ook hier werd Gandhi’s filosofie toegepast en werden er vreedzame protesten gehouden, zoals de burgerlijke ongehoorzaamheidsbeweging te Champaran en de ‘zoutmars’: een tocht van maar liefst 390 km die te voet werd afgelegd. Gandhi hielp de Indiase bevolking echter ook op andere manieren. Zo liet hij scholen en ziekenhuizen bouwen met behulp van bedrijfsleningen om het leven op het Indiase platteland te optimaliseren. In 1921 werd Gandhi voorzitter van de Indiase Congrespartij. Zijn voornaamste streven was de onafhankelijkheid van India. In 1947 werd dit doel eindelijk gerealiseerd. Gandhi heeft de wereld laten zien dat met geweldloze protestacties veel bereikt kan worden.
Leave a Comment