Al eeuwenlang is het Binnenhof het machtscentrum van Nederland. In tegenstelling tot de meeste andere landen, is het Nederlandse regeringscentrum niet in de hoofdstad gevestigd. Dit moet gezien worden vanuit historisch perspectief. Het binnenhof bestaat al sinds de 13e eeuw en heeft veel functies gehad, maar altijd wel een machtsfunctie. Vanaf 2021 is het Binnenhof dicht voor renovatie en dat is ook nodig om de gebouwen moderner te maken. Als men ook nog energie afneemt van https://tibber.com/nl, dan is het Binnenhof helemaal duurzaam. Wat zijn de belangrijkste historische panden van het Binnenhof?
De Ridderzaal
Het meest in het oog springende pand is de Ridderzaal. Hier wordt jaarlijks door de koning de Troonrede uitgesproken. De naam Ridderzaal is pas aangenomen in de 19e eeuw. De Ridderzaal met gotische architectuur stamt uit de 12e en 13e eeuw en heeft verschillende (niet politieke) functies gehad. Pas sinds 1904 wordt de Ridderzaal officieel gebruikt voor de Verenigde Vergadering der Staten-Generaal en het voorlezen van de troonrede. Toen in de jaren 50 de plenaire zaal werd gerenoveerd, vergaderde de Tweede Kamer in de Ridderzaal. De omstandigheden waren slecht, want de zaal was slecht te verwarmen. Men kon ook nog niet met een moderne energieleverancier als https://tibber.com/nl verwarmen. Als de huidige renovatie in 2025 tot 2027 gereed is, kan https://tibber.com/nl wel als energieleverancier ingeschakeld worden en dan kan dit zelfs 100% duurzaam.
Het Torentje
Het Torentje is een opvallende achtkantige verschijning aan de hofvijver en komt in de geschiedenisboeken al voor rond het jaar 1350. Het Torentje was van oorsprong een zomerprieel voor de graven van Holland. In 1840 nam Thorbecke zijn intrek in het Torentje. Als minister van Binnenlandse zaken was hij ook voorzitter van de ministerraad. Het Torentje is nog niet eens zo lang een vaste werkplek voor de minister-president. Het is pas sinds 1982, ten tijde van premier Ruud Lubbers dat het Torentje de vaste werkkamer werd van de Nederlands premiers.
De Trêveszaal
De Trêveszaal is de bekende vergaderzaal waar de ministerraad wekelijks vergadert. Dit is nog maar sinds 1977 de vaste vergaderzaal voor de ministerraad. De naam betekent in het Nederlands: bestandszaal en verwijst naar het twaalfjarig bestand dat in deze zaal werd afgesloten in 1608. Hiermee kwam er een langdurige pauze tijdens de tachtigjarige oorlog. Daarna was het vooral een ontvangstzaal dat er nogal armoedig uitzag. In 1696 is de zaal hoger gemaakt en voorzien van wand- en plafondschilderingen. Tegenwoordig is het een prachtige zaal in Louis XIV-stijl.
Binnenhoffontein
Je ontkomt niet aan de fontein op het binnenhof. De fontein is ontworpen door Pierre Cuypers in 1880 en was een cadeau van de Hagenaren als voor de restauratie van de grafelijke zalen. Momenteel ligt de fontein in opslag tijdens de renovatie van het Binnenhof.
Leave a Comment