GroenLinks is tegenwoordig een van de grootste politieke partijen in Nederland. Op dit moment heeft de progressief-linkse partij veertien zetels in de Tweede Kamer, acht zetels in de Eerste Kamer en drie zetels in het Euro Parlement. De partij is de laatste jaren behoorlijk in aanzien gestegen, nadat Jesse Klaver de partijleiding in 2015 overnam.
Samenvoeging van linkse partijen
Groen Links bestaat in november dertig jaar. De partij is in 1990 opgericht en is in feite een fusie van vier kleinere partijen, die in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw deel uitmaakten van het linkse politieke spectrum. De volgende partijen werden destijds samengevoegd:
De Politieke Partij Radikalen
De linkse ideologieën van de PPR behelsden non-conformisme, radicalisme, libertarisme, solidariteit en ecologie. Onderwerpen die op hun politieke agenda stonden waren onder meer ontwikkelingssamenwerking en de nucleaire ontwapening in Nederland, een thema dat in die tijd zeer actueel was. Van 1977 tot 1989 was Ria Beckers de partijleider van de PPR.
De Communistische Partij Nederland
Het linkse gedachtegoed van de CPN had uiteraard alles te maken met het communisme, en dan met name het marxisme-leninisme. De partij nam het op voor de onderdrukte arbeidersklasse. De politieke doelstellingen van de CPN waren onder andere de gelijke rechten voor mannen en vrouwen en het doorvoeren van aanpassingen in de arbeidswetgeving
De Pacifistisch Socialistische Partij
De PSP streefde vooral een vredespolitiek na. Het pacifisme, de democratie en het socialisme stonden hoog in het vaandel bij deze linkse partij. De PSP verzette zich tegen het plaatsen van kernwapens, waaronder kruisraketten, in Nederland. De focus lag verder vooral op de rechten van de mens, de afschaffing van het leger en de afschaffing van de monarchie.
De Evangelische Volks Partij
De progressief-linkse ideologieën van de EVP waren gebaseerd op de Bijbel. De partij streefde een rechtvaardiger samenleving na waarbij het accent zou moeten komen te liggen op de ‘economie van het genoeg’, waarbij er sprake zou zijn van een wettelijk maximuminkomen. Ook sprak de EVP zich uit tegen de dreigende plaatsing van kruisraketten in Nederland.
De fusiepartij GroenLinks
In 1990 gingen de hierboven genoemde linkse partijen akkoord met een partijfusie. De nieuwe partij Groen Links werd in de beginjaren aangevoerd door lijsttrekker Ria Beckers, de voormalige partijleider van de PPR. In 1994 werd Beckers opgevolgd door politiek activist Mohamed Rabbae en Ina Brouwer, die eerder fractievoorzitter van de CPN was. Vervolgens nam Paul Rosenmöller de leiding over. Hij wist bij de verkiezingen van 1998 maar liefst 11 zetels in de Tweede Kamer te behalen. Rosenmöller werd gezien als een bevlogen oppositieleider die zich verzette tegen het politieke streven van het toenmalige kabinet Kok. In de periode 2003-2010 was het Femke Halsema die de partijleiding van GroenLinks voor haar rekening nam. Daarna nam Jolande Sap deze post over, maar zij werd al gauw vervangen door de voormalige partijvoorzitter van de PPR Bram van Ojik. Sinds 2015 bekleedt Jesse Klaver met veel succes de functie als politiek leider van GroenLinks.
Thanks for the marvelous posting! I quite enjoyed reading it, you could be a great author.I will be sure to bookmark your blog and will come back from now on. I want to encourage that you continue your great work, have a nice holiday weekend!