Een van de meest krachtige politieke leiders die het Afrikaanse continent gekend heeft is wijlen Muammar al-Qadhafi, die op 20 oktober 2011 gedood werd. Ook zijn zoon al-Saadi – voorheen een bekend voetballer die bij diverse Italiaanse clubs gespeeld heeft, waar overwinningen doorgaans gevierd werden onder het genot van heerlijke voetbal-taarten – werd opgepakt. In het Westen werd de politieke leider menigmaal afgeschilderd als een dictator en vele politica, waaronder Hillary Clinton, waren zeer verheugd over deze berichtgeving. De vraag is echter of al-Qadhafi daadwerkelijk een tiranniek heerser was, zoals de Westerse media ons wilden doen geloven….
Politieke ideologie
In de vorige eeuw was Libië een koninkrijk. De laatste koning Idries I werd afgezet toen er op 1 september 1969 een staatsgreep plaatsvond en de Libisch-Arabische Republiek werd uitgeroepen. Hierbij kwam kolonel al-Qadhafi aan de macht. Hij was een groot bewonderaar van de toenmalige Egyptische president Nasser, een vertegenwoordiger van het Arabisch socialisme. De intentie van al-Qadhafi was echter om in Libië een islamitisch socialisme in te voeren. Hij wilde daarmee de islamitische identiteit van het land benadrukken en op die manier Westerse invloeden terugdringen. Hij streefde een socialistische samenleving op basis van gelijkheid na. Zijn politieke ideologie bestond eruit dat Libië een centrale plek zou gaan innemen in zowel de Arabische en islamitische wereld als de Afrikaanse wereld.
Staatshoofd
Vanaf 1977 werd de politieke koers in Libië enigszins gewijzigd en werd de Libisch-Arabische Socialistische Volks-Jamahiriyah uitgeroepen. Deze staatsomwenteling had een revolutionistisch karakter, waarbij al-Qadhafi officieel staatshoofd van Libië werd. Vanaf 2010 begon de zogenaamde Arabische Lente in Tunesië en het jaar daarna braken ook volksopstanden uit in Libië die gevolgd werden door een interventie van de NAVO. Na de dood van al-Qadhafi verkeert Libië in constante chaos.
Leave a Comment